
Osteopathie bij een hernia
Wat is een hernia?
Bij een hernia is de tussenwervelschijf beschadigd, waardoor de zachte kern (nucleus pulposus) uitpuilt en druk kan geven op het ruggenmerg of de uittredende zenuwwortels. De zenuwwortels van verschillende niveaus vormen samen de zenuwen die naar de armen of benen lopen. Een zenuw kan gezien worden als kabel die informatie transporteert tussen het ruggenmerg en de bezenuwde structuren in de armen en benen, zoals de spieren en de huid. Hierdoor kan een hernia zorgen voor gevoelsverlies, schietende pijn, tintelingen en krachtsverlies in de armen en benen.
Hoe ontstaat een hernia?
Hernia’s kunnen ontstaan door aangeboren zwakte. In sommige families komen hernia’s meer voor dan in andere families. Daarnaast kan een hernia ontstaan na een trauma of ongeluk. Ook kan het ontstaan door zware belasting of herhaalde druk op een tussenwervelschijf. Deze druk kan ontstaan door verschillende factoren in het gehele lichaam. Een mobiliteitsverlies ter hoogte van de borstkas kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer belasting op de onderrug komt, waardoor op lange termijn een hernia kan ontstaan. Een ander voorbeeld is een mobiliteitsverlies in de buik, waardoor de wervelkolom naar voren wordt getrokken en er meer druk komt op de tussenwervelschijf.
Hoe kan osteopathie helpen bij een hernia?
Naast de hierboven genoemde oorzaken kan een hernia ontstaan door talloze mobiliteitsverliezen in het gehele lichaam. Door middel van een uitgebreid onderzoek gaat de osteopaat op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw hernia. Osteopathie is bij uitstek geschikt om deze mobiliteitsverliezen op te sporen en te behandelen, waardoor de druk op de tussenwervelschijf zal verminderen. Daarnaast kan de osteopaat u voorzien van adviezen en oefeningen om zelf te werken aan uw klachten.
Meer weten over de behandelmogelijkheden bij een hernia?
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met me op via e-mail, telefoon of Whatsapp.
